Dins la bota

El 6 de març de 1982, al Museu del Vi del Castell de Peralada es celebrava el Capítol fundacional de la Venerable Confraria de la Bota de Sant Ferriol d’Empordà . Pregonat pel prestigiós periodista Manuel Ibáñez Escofet i actuant com a padrins del neixement la Confradia de Vins de Cava Sant Sadurní, l’Acadèmia de Tastavins Sant Humbert de Vilafranca, l’Onrada Cort des Senhors des Corbières i el Consulat de Septimanie, vint-i-vuit membres fundadors varen ser investits amb tota solemnitat com a nous Confrares.

D’aquella data ençà la Confraria ha anat creixent, s’han celebrat gairebé trenta Capítols solemnes d’investidura, hem rebut a la ratlla de 90 Confrares d’honor entre els que hi comptem al MH Sr. Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya, Miquel A. Torres, Miquel Roca Junyent, el Dr. Santiago Dexeus, el marquès d’Alella, Joan Armangué alcalde de Figueres, l’actor i escriptor Toni Soler i molts altres igualment prestigiosos, alguns malahuradament traspassats com l’enòleg Jaume Ciurana, el pintor Martinez Lozano o el Dr. August Salazar.

La Confraria va rebre l’any 1992 el Premi “Pere Rovira” de la Chaine des Rôtisseurs com a millor entitat promotora dels vins catalans.

El XV capítol celebrat com sempre a l’església del Carme de Perelada es va dedicar a homenatjar la dona empordanesa essent rebudes solemnement unes vint noves Cofradesses.

Han estat pregoners execpcionals de la Confraria Mª Àngels Anglada, Jaume Guillamet, Montserrat Vayreda, Lluís Racionero, Antoni de Senillosa, Narcís Jordi Aragó , el pintor Lluís Roura, l’actor Sergi Mateu i l’escriptor Mauricio Wishental entre altres personalitats igualment rellevants de la vida cultural del país.

La Confraria es va sumar a la commemoració del centenari de Salvador Dalí celebrant “Les tres glorioses dalinianes”, amb tastos, capítols, concurs de tastadors, sopars, tot en homenatge al genial pintor empordanès.

30 anys de vida activa donen molt de sí fins arribar als gairebé 200 Confrares i unes activitats que en el fons i en la forma s’han anat adaptant als nous temps sense perdre el seu esperit fundacional.

Per a conèixer millor la història de la Confraria es pot adquirir el llibre “Entre bótes i porrons” que és la crónica de 25 anys de l’entitat –> entrar a Contactar